Få betalt för VARJE spelning!- Paid gigs?

Som amatörartist med eget låtmaterial stötter du på flera tillfällen där du får spela enbart för den goda sakens skull och din ersättning består av mat eller fika. Jag tycker att du som artist alltid ska fråga kring möjligheten att få ersättning, många arrangörer är tydliga med att uppge detta. Jag känner till tillfällen i denna stad som tar inträde men inget av det går till banden som spelar. Det finns många nitar att åka på som artist och det gäller inte bara oschyssta krogar utan även giriga studieförbund och så kallade eldsjälar! (spelar du covers ska du absolut ta betalt)

IMG_9602

Från senaste Sadness Theory spelning på Kulturernas Karneval, också en ideell spelning!

Ett värdefullt tips jag fick som amatörartist och låtskrivare var att ansluta mig till Stim (intresseorganisation för musikskapare) och på så sätt få ersättning för låtarna jag spelar live. Detta gäller alltså dig/er som spelar din/er egen musik.

Det är enkelt att gå med i Stim. Du fyller i ett formulär och de skickar en bekräftelse per post. Det är ditt anslutningskontrakt. Därefter har du ett lösenord och tillgång till deras onlinetjänster. Du anmäler dina verk och rapporterar sedan dina spelningar. När du spelar, antalet låtar, lokalen och arrangören.

Nästan alla spelningar ger ersättning. Alla studieförbund är tex anslutna, de kan ibland också anmäla direkt till Stim att du har spelat. Så även om ditt studieförbund arrangerar en spelning där du inte får betalt kan du alltså få en viss ersättning via Stim när du anmäler din spelning. En födelsedagsfest där du spelar är tex ett sådant tillfälle som inte ger betalt.

Spelar du mycket live på olika tillställningar som arrangeras av föreningar eller ideellt kan du alltså få din kosing via Stim, de betalar ut ett par gånger per år. Jag känner till artister som säkert skulle kunna få ut ganska mycket eftersom de så ofta spelar live. Musik är ett intresse med fler utgifter än inkomster så varför inte ta ett tillfälle och få lite plus på kontot?

//

Find who monitor your rights as a composer in your country as Stim is for Sweden:

We are tasked by our members to monitor their economic rights according to the Swedish Copyright Act, when it comes to their music being recorded, played publicly, downloaded and streamed.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s