Många second hand butiker tar överpriser! – Thrift store or thief store?

Många second hand butiker tar överpriser!

Har du också lagt märke till det, att många organisationer tar ut svängarna mer och mer vad gäller priserna på second hand kläder? Resultatet är att de tar ut överpriser. Jag tycker att det är oetiskt att en organisation med syfte att samla in pengar till välgörenhet ska sätta ett överpris.

Här kommer ett exempel på en kudde med en stor brun fläck (se höger nederkant av bilden) som du kan få köpa för säg 50 spänn. Skojar ni? Jag får på sistonde känslan av att de som sätter priserna inte har varit i en vanlig butik eller realisation på länge. Ursäkta men ni kan inte sälja en HM klänning för 150 kronor på second hand (har sett det) då det kanske kostade detta som ny.

image

Tyvärr ser jag att många väljer ut kläder och prylar som de vill framställa som vintage även om jag själv får känslan av att de verkligen inte vet vad det riktigt betyder, nämligen kläder och saker från en tidigare era som också kännetecknar den. Genom att sätta en lapp där det står “personlig stil” tror de att ett hutlöst pris har sin plats.

För den som söker vintage rekommenderar jag att gå till en specialiserad butik för detta (tex som Boutique M) och inte Myrorna, Röda Korset mm. Då kan du också få reda på varför det du köper kostar vad det kostar och det kan tom löna sig.

Second hand ska löna sig!

//
Thrift store or thief store?

More and more I feel for complaining about the thrift stores taking too high prices for second hand garments that are totally not worth it. And I find it unethical! 

Take a look at the pillow on the above photo, spotted at a thrift store for like 5 dollars, with a big brown stain on it (see the right front corner of the photo). You kidding me? I get the feeling they have never been in a ordinary shop or the sales. You think you can sell a H&M dress for 15$ when it might actually cost that much in the store? Please!(I have seen it!)

The unfortunate thing is that many highlight parts of the store as vintage. The sad thing is that vintage means to them “This terribly old-fashioned skirt and jacket that look like the carebears came back from the eighties and through up in the most hideous patterns“. And then they think that well, lets put a tag saying “Personal style” and give a price of something you wouldn’t consider BE PAID to try it on once. Vintage is not a nice word of saying second hand, it actually means something. It is clothing of a particular era.

image

I pity those who would actually buy that kind of clothing thinking somebody put some thought into it. For this type of vintage clothing I would recommend you to go to a vintage/second hand selected store. The people owning these stores are often, in my experience, passionate about clothing and they know why the price tag is higher.

Second hand should be cheap!

Advertisement

16 thoughts on “Många second hand butiker tar överpriser! – Thrift store or thief store?

 1. I hate overpriced items in second hand stores too. It’s not how they are meant to be. If you can buy a pillow new for five dollars then most people will. To encourage more recycling it makes more sense for it to be affordable.

 2. Hej!
  Du har mailat oss ditt inlägg om välgörenhetsorganisationers överpriser, och vi väljer att svara dig här på din blogg.

  Vår uppgift på Myrorna är att, på bästa sätt, förvalta de gåvor som vi får av givmilda personer för att på så sätt skapa en vinst som oavkortat går till Frälsningsarméns arbete för utsatta människor i Sverige. Vi har i vårt uppdrag också ett ansvar för att öka insamling av textil och återanvändning i Sverige. Det ena innebär att varje krona som blir över blir till viktig hjälp för tusentals människor varje år i akut behov av mat, sovplatser, stöd och en hjälp tillbaka till ett vanligt liv. Bara i Sverige. Det andra uppdraget beror på att svensken slänger ca 8 kilo textil i soporna varje år som skulle kunna återanvändas. Det är ett resursslöseri som måste ändras. Vi har arbetat aktivt för att förändra synen på secondhand, vi provar på nya insamlingsmetoder och arbetar med att så lite som möjligt ska gå till förbränning. Vi samlar in under 90-konto, vilket innebär att det finns en god kontroll av var pengarna går. Det är ingen styrelse eller privatperson som blir rik på att en klänning från en lågpriskedja är fel prissatt. Däremot finns det ett krav från våra ägare att vi ska generera ett överskott som ska gå till välgörande ändamål.

  Vi anser att det vore oetiskt att ta ett alltför lågt pris på våra produkter, när människor skänkt dem för att de ska generera ett överskott som går till människor som har det svårt i vårt land. Men vi strävar efter att ha en prisnivå som ska vara ett bra alternativ till nyhandelns priser. Vad gäller prissättningen av varorna i våra butiker så har vi faktiskt inte ändrat prisnivån på några produktgrupper, utom barnkläder (som vi höjde priserna på för ca tre år sedan), under de senaste 7-8 åren, men under samma tidsperiod så har priserna i nyhandeln sjunkit på många produkter så skillnaden kan mycket väl ha förändrats och minskat.

  Vi har duktig och utbildad personal som sätter priserna, men såklart kan det också bli fel ibland. Vi tar emot ca 50 ton textil på en vecka bara i Stockholm. Varje plagg bedöms för hand av vår sorteringspersonal och våra prismärkare.
  Om du känner att du fått betala 50 kronor för mycket för något plagg i våra butiker så beklagar vi, men kanske kan det kännas bra att du hos oss får något mer på köpet. Som till exempel soppluncher till hemlösa.

 3. Tack för att ni svarar för det första och väldigt bra att ni svarar direkt här på bloggen! En stor del av svaret som ni ger svarar på frågan: Vad gör ni med pengarna som samlas in i verksamheten. Detta är väldigt intressant visserligen men mitt inlägg handlar om prissättning inte vad verksamheten gör. Att de olika organisationerna gör mycket bra saker med pengarna är inget jag ifrågasätter. Jag vet också att många inom verksamheterna är frivilliga och det är fantastiskt att så många lägger sin tid på en sådan god sak. Att pengarna går till välgörenhet är ofta svaret man kan få när man ifrågasätter priserna. Men det svarar inte på frågan.

  Jag menar inte heller att personalen ibland råkar sätta fel pris. Jag pratar om er prissättning överlag som för flera andra organisationer har blivit högre på sistonde eller som du berättar att handelns pris har blivit lägre. Och är handelns pris lägre så jämför jag med handelns pris. Berätta hur ni tänker att era kunder ska vara villiga att betala mer för något använt och slitet än vad de kostar att köpa nytt? Det är saker som jag har diskuterat med andra bland annat i gruppen Ekologiskt är logiskt på Facebook : https://www.facebook.com/groups/21929001224/?fref=ts

  Jag läser din sista paragraf: “Om du känner att du fått betala 50 kronor för mycket för något plagg i våra butiker så beklagar vi, men kanske kan det kännas bra att du hos oss får något mer på köpet. Som till exempel soppluncher till hemlösa.” Mellan raderna så kan jag nästan läsa att jag är en sniken person som vågar ifrågasätta prissättningen för en välgörenhetsorganisation. Och som inte tycker att hemlösa ska få extra sopplunch. När man som organisation väljer att skapa en affärr som säljer saker måste man acceptera att kunden kan tex kritisera deras priser eftersom det inte är priset som är donationen; det är varan som har skänkts. För att jag donerar till välgörenhetsorganisationer och har gjort i många år genom att vara månadsgivare. Men när jag kommer till Myrorna för att köpa något så är det min handling som är ett bidrag. Och när priset inte motsvarar mina förväntningar på vad ett använt plagg bör kosta så köper jag det inte.

  Genom att så många organisationer säljer begagnat så bidrar det till att skapa fler tillfällen att konsumera hållbart. Samtidigt som det är hållbart för miljön vore det bra att det också var hållbart för ekonomin då inte alla som handlar på second hand alltid har mycket pengar. Och för någon med trång ekonomi är 50 kronor eller hundra kronor mycket pengar. Visst kan det verka sniket, men sanningen är sådan. Och då kan tyvärr valet bli att köpa nytt som också är billigare i vissa fall. Jag önskar dock att second hand skulle bli mer utbrett och populärt, mer än vad det är idag. Därför ser jag att prissättningen som råder kommer att vara ett hinder och avskräcka nya kunder från att handla second hand.

  • Ditt svar till Myrorna är jättebra tycker jag! Som sagt, det är att skänka kläder som bör vara donationen, inte att köpa dem – Vill man skänka pengar kan göra det på annat håll!

  • ställer mig till föregående talare.
   när jag skänker är det min donation, inte mitt köp.
   I lund, där det finns många secondhandbutiker tycker jag prissättningen är mycket olika, från butik till butik.
   Där finns också några privata aktörer som ska betala moms, vilket välgörenhetsorganisationerna är befriande för och det märks inte på deras priser.

   Vissa secondhandbutiker undviker jag, då jag svårt för att just den secondhandkedjan drivs av, vad jag tycker är, en homofobisk, odemokratisk och missionerande ursäkt för en välgörenhetsorganisation.

 4. Hög prissättning på slitna och ibland trasiga varor, vilket jag och vänner sett i flera butiker, tror jag kan ge kunden en känsla av att det inte ens är någon idé att kika in i second hand affärerna (de vars främsta verksamhet är välgörenhet). Man förlorar kunder som då istället köper nytt på annat håll och heller inte besöker verksamheten för att skänka saker. Här kommer då resursslöseriet in i bilden. Ska vi få dessa butiker än mer populära och människor intresserade av hållbar konsumtion måste butikerna, prissättning och varor upplevas lockande. Som i vilken annan butik som helst. Även om verksamhetens vinst går till fantastiska människohjälpande insatser måste man ju se till en varas faktiska skick och värde. Görs inte detta förlorar man kunder och behövande samt miljö/resurser blir lidande. Ja så tror jag iaf.

 5. För det första, om alla second hand butiker lärde sig vad vintage innebär skulle det underlätta mycket. Nästan skamligt att se butiker som Stadsmissionen och Myrorna kalla en HM-klänning från -95 för vintage typ..och det har blivit dyrare. Om jag inte hade mycket pengar och valet var en ny klänning för 100 kr eller en liten sliten för samma eller kanske ännu dyrare pris så väljer nog de flesta det nya alternativet..Om det däremot ar t ex en fräsch Busnel-kofta till salu förr 800 kr (kostar 2000 mer som ny) tycker jag det är helt ok!

 6. Tyvärr tror jag att överpriser kommer att leda till att folk tappar intresset för second hand. Jag har själv tappat intresset lite eftersom det ofta hänger slitna, urtvättade kläder på galgarna som kostar lika mycket som när de var nya. När jag började handla på second hand för ca 20 år sedan kunde man gå in i en butik och allt kostade 5 kr. Då kunde man verkligen fynda och det var roligt att leta bland sakerna. Jag tycker dock att det är helt ok att ta högre priser för unika kläder.

 7. Pingback: Fortsättning- Prissättning #secondhand – Pricing 4 second hand | Sadness Theory

 8. Håller fullständigt med dig, det har blivit galna priser. Mkt är i prisklass som i antikaffärers. Den ena butiken är värre än den andra. ryktesvis har jag hört att nån av dessa butiker lämnar in fina gåvor till auktionshusen istället för att få bättre betalt. Så dåligt, sen ser man personalen gå och handlar emellanåt, inte kul. Erikshjälpen är expert på att sälja naggat porslin till överpriser, bara för att det är inne med retro. Helt galet! Trasigt ska man inte sälja dyrt!
  vi är många som pratat om detta och det är dags att sätta net foten! En insändare i UNT vore på sin plats.

  • Tack för din kommentar! Jag kan tycka att om de har fått in ngt väldigt fint som kan säljas på en auktion och generera mycket pengar är det en sak; det går ju sedan till välgörenhet. Det jag inte gillar är det du tar upp att de övervärderar begagnade kläder och husgeråd. Det kan vara slitet eller trasigt, då tycker jag inte det ska säljas alls. Och är det ett lågprismärke varför ska det kosta så mycket begagnat? Jag har sett en sliten stickad märkeströja som kostade 300kr, men även om märket är fint så är inte tröjan värd om det är slitet. Så absolut.

   Bra ide med insändare!

 9. Pingback: Checked black and white shirt | Sadness Theory

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s