Fortsättning- Prissättning #secondhand – Pricing 4 second hand

Inlägget jag gjorde om second hand priser härom dagen, som jag även skickade till några organisationer fick stor respons på Facebook gruppen Ekologiskt är logiskt. Tack till alla som bekräftat att det finns så mycket som sätts till för höga priser!

Tack också till Myrorna som varade i kommentarerna på det föregående inlägget. Se hela svaret i kommentarerna på inlägget. För det första påtalar Myrorna allt viktigt arbete de gör som organisation, vilket jag också vill påtala att jag absolut inte ifrågasätter. Som de också skriver har de ett 90-konto vilket garanterar en viss öppenhet. Jag tycker att de flesta organisationerna är väldigt bra på att skriva vad de använder pengarna till!

Myrorna menar att de vill generera ett så högt pris som möjligt på de varor som folk skänker till dem:

Vi anser att det vore oetiskt att ta ett alltför lågt pris på våra produkter, när människor skänkt dem för att de ska generera ett överskott som går till människor som har det svårt i vårt land. Men vi strävar efter att ha en prisnivå som ska vara ett bra alternativ till nyhandelns priser. Vad gäller prissättningen av varorna i våra butiker så har vi faktiskt inte ändrat prisnivån på några produktgrupper, utom barnkläder (…), under de senaste 7-8 åren, men under samma tidsperiod så har priserna i nyhandeln sjunkit på många produkter(…).

 

Vi har duktig och utbildad personal som sätter priserna, men såklart kan det också bli fel ibland. (…) Om du känner att du fått betala 50 kronor för mycket för något plagg i våra butiker så beklagar vi, men kanske kan det kännas bra att du hos oss får något mer på köpet. Som till exempel soppluncher till hemlösa.

Jag svarade också direkt i kommentarerna att jag inte ifrågasätter vad pengarna går till. Jag ifrågasätter prissättningen och jämför med det som idag finns i handeln att köpa nytt. Ni kan läsa hela svaret där. Jag vill ändå säga att det inte handlar om att jag betalat 50 kronor för mycket för något enstaka plagg och att jag lyfter frågan pga en personlig ekonomisk förlust. Ett av syftet med bloggen är att främja second hand och jag ser en risk i att organisationerna inte vill fundera kring priserna i ett längre perspektiv. Jag tycker också att man inte ska underskatta värdet av pengar; för den med trång ekonomi kan 50 eller 100 kronor vara avgörande.

Några citat från de ställerna jag har luftat frågan, det är ett kundperpektiv som jag anser är värt att beakta:

“Håller med helt och hållet. Byrå på myrorna i umeå tog man 275 kr för. Ny kostar den 299 kr”

“Hög prissättning på slitna och ibland trasiga varor, vilket jag och vänner sett i flera butiker, tror jag kan ge kunden en känsla av att det inte ens är någon idé att kika in i second hand affärerna (de vars främsta verksamhet är välgörenhet). Man förlorar kunder som då istället köper nytt på annat håll och heller inte besöker verksamheten för att skänka saker.”

“Nästan skamligt att se butiker som Stadsmissionen och Myrorna kalla en HM-klänning från -95 för vintage typ..och det har blivit dyrare. Om jag inte hade mycket pengar och valet var en ny klänning för 100 kr eller en liten sliten för samma eller kanske ännu dyrare pris så väljer nog de flesta det nya alternativet..”

wpid-img_20140405_114307.jpg

“Tyvärr tror jag att överpriser kommer att leda till att folk tappar intresset för second hand. Jag har själv tappat intresset lite eftersom det ofta hänger slitna, urtvättade kläder på galgarna som kostar lika mycket som när de var nya.”

// So still about the pricing at second hand. I got an answer from one organisation in the comments, I answered back and also I have discussed it in other forums as well. Well, there are more saying the same thing, there are many places too pricey and almost costing the same as a new thing.

Do you feel the same for your country? Is second hand getting more expensive in thrift stores with the goal to gather funding for social projects? I know Oxfam, Salvation army in other European countries for example.

One of the English comments:

“I hate overpriced items in second hand stores too. It’s not how they are meant to be. If you can buy a pillow new for five dollars then most people will. To encourage more recycling it makes more sense for it to be affordable.”

Comment, share the post or mail your input to me. I think that second hand is a better choice for the common consumer when it’s affordable.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s