Teknikskola för icke nördar! #dn

Dagens nyheter har en teknikskola för icke-nördar.

Detta är ett fantastiskt initiativ och jag läste även om Birgitta Johnsson som är 79 år och inte kan tänka sig ett liv utan internet. Hon är aktiv inom Seniornet för dig 50+ som vill lära dig mer om datorer.

Artikeln börjar med:

Jag är inte särskilt intresserad av teknik utan vill bara få apparaterna att fungera. Så tror jag att det är för många i min ålder. Det är för oss jag har skrivit teknikskolan.

 

Jag kan dock försäkra er alla att även de som är teknikintresserade vill få apparaterna att fungera. Teknikstrul är inget som är roligt för någon. Om jag vill göra något tex redigera en bild och får problem med att installera ett program då hindrar detta mig från att göra det jag vill.

Tyvärr finns en tråkig attityd från många när det gäller teknik och jag har skrivit om det tidigare. Att man ser sig själv som teknik-handlingsförlamad. Det handlar bara om en enda sak, din vilja. När du ska lära dig något handlar det om att jag vill eller jag vill inte. Det finns inget som heter “jag kan inte”. Om du säger “jag kan inte” menar du “jag vill inte”.

Alla kan lära sig teknik. 

Jag skrev i min tidigare artikel att det finns många hushållsmaskiner som vi alla använder idag som tvättmaskin, mikro, ugn. När dessa introducerades fanns det säkert många som blev rädda för moderniteterna. Och sa: “Jag kan inte. Jag är inte teknisk nog”. Idag skulle vi tycka det var löjligt om någon sa att de tvättade kläderna för hand av den anledningen, för de inte tror att det kan klara av att sätta igång en tvättmaskin.

Idag läser jag till datavetare, föddes jag med ett tangentbord i handen?

Nä, du, jag kände ingen som hade dator när jag var ung. Jag började använda datorer när jag var runt 17 år och skaffade min första dator det sista året jag pluggade (första gången). Men jag har varit “innofficiell” support på alla jobb jag har haft. Direkt snappade folk upp att jag kunde hantera datorer. Och visst jag hjälper gärna för att visa men inte för att vara allas service och göra saker för dem. Det kallas lathet.

Men vad är skillnaden mellan mig och de andra jag hjälpte?

Jo, så här är det: Jag ger inte upp, jag testar, läser eventuella instruktioner, googlar på samma problem. De andra: De får ett problem och går direkt till mig och säger hjälp. De har inte försökt lösa något först.

Det finns många exempel.

Det finns många exempel på personer som kommer över teknikrädslan och lär sig hantera Internet och datorer. Oavsett ålder. Släktingar som håller kontakt via Skype (60+) och även tex mina föräldrar. Visst frågar de ibland, men så mycket de lärt sig själva för att de velat.

Du kan också. Glöm “jag kan inte”, säg jag vill. Jag vill lära mig! Då kommer roliga saker hända!

// The power of the computers to make people afraid of everything new! As I did write about before. A technology guide for older people starts at a Swedish magasine and I just need to repeat. It’s all about wanting to learn, there is really not a “I can’t” it’s all about “I don’t want”.
I am now studying computer science but I wasn’t born with a computer in my hands (there were way too big back then!), and I didn’t know anyone with a home computer actually. At every job I have been I get to be the support and I am happy to show but don’t give me “can you do this for me?”. That’s just lazy.
There are many examples of people learning technology like relatives that talk over Skype, and also my parents. They can always ask our help but they also learned everything themselves.
You can too. Forget about that “I can’t” attitude, say I want to and this will take a long long way!
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s