Risgrynsgröt

Så här års vill man väl ha lite risgrynsgröt! Och självkart har jag ett recept på det!

Risgrynsgröt 4 portioner
2 dl grötris (rundkornigt ris)
4 dl vatten
1 kanelstång
1/2 tsk salt
5 dl mjölk
2 dl grädde
2 matskedar smör

Börja med att koka upp vatten, salt, kanelstång och riset för tio minuter i svag värme under lock. Blanda mjölk och grädde i en behållare och blanda i gröten. Låt koka i låg värme i en halvtimme. Rör ner smör.

image

Så här gör du för att få en fin krämig gröt: Det är lätt att bränna fast gröten när du häller i all mjölk på en gång. Om du har låg värme så kommer det att ta evigheter för gröten att börja koka igen. Häll därefter lite i taget och rör om ofta.

Och gör den kvällen innan så behöver du inte slösa tid på morgonen!

//
image

Rice pudding
1 cup of rice (suitable for rice pudding)
2 cups of water
Cinnamon
Half teaspoon salt
2 cups of milk
1 cup of cream
2 spoons of butter

Start with the rice, the water, salt and cinnamon. Boil for ten minutes in low heat. Continue by adding the milk and cream and cook for half an hour.

To make a nice pudding don’t pour all the milk and cream at once. You need to keep the heat low while cooking the pudding. That’s why you just pour little and keep stirring all the time.

Serve with cinnamon and syrup!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s